TV- deckare

Ett fall för Vera

SVT1 sänder avsnitten där en lågmäld men tuff kommissarie, Vera Stanhope, löser mordfall i en mindre stad i norra England. Det är en bra brittisk deckarserie om man nu inte kräver action från början till slut. Det är klurigt och lugnt tempo men bra, brittisk crime som sagt.

Morden i Midsomer

Serien har verkligen blivit en klassiker i svensk TV. Varje sommar brukar SVT 1 visa några nya avsnitt och vill man se avsnitten året runt är det bara att knappa in TV 8 som varje lördag visar gamla avsnitt. Även om jag sett alla de gamla avsnitten kan jag ändå titta på dem med behållning igen. Kommissarie Tom Barnaby med medhjälpare Troy, Scott eller Jones löser mordfall i grevskapet Midsomer där till synes sömniga byar döljer mörka hemligheter och mördare bland byarnas invånare. Efter många år och avsnitt gick Tom Barnaby i pension och ersattes av sin kusin kommissarie John Barnaby som flyttat till Midsomer från Brighton. Den nye kommissarien har också fått en ny medhjälpare, Nelson. Serien är lika bra oavsett huvudperson om man nu tycker om en typisk traditionell brittisk deckare.

BloddroppeBloddroppeBloddroppeBloddroppe

Murdoch Mysteries

”Detective” William Murdoch är verksam i slutet av 1800-talet i Toronto, Kanada. Han och hans poliskolleger löser komplicerade mordfall inte minst med hjälp av Murdochs uppfinningsförmåga. Han är lite av en 1800-talets brottsplatstekniker. Kommissarie Thomas Brackenreid, poliskonstapel George Crabtree och rättsläkare Julia Ogden är Murdochs kollegor vid Torontopolisen som alla bidrar var och en på sitt sätt med att lösa de mordfall de ställs inför. Dessutom har William Murdoch och Julia Ogden efter otaliga avsnitt äntligen blivit ett par och gift sig. Avsnitten är timslånga med mycket bra intriger och bra skådespelare. Serien visas i perioder på kanal 9 på lördagar.

Betyg: BloddroppeBloddroppeBloddroppeBloddroppe

Rizzoli & Isles

Polisen Jane Rizzoli och rättsläkaren Maura Isles är ett skickligt radarpar hos Bostonpolisen. De är erfarna, skickliga och löser komplicerade mordfall tillsammans med Janes bror Frankie Rizzoli och kollegan och vännen Vince Korsak. Serien har sedan ett par år visats i omgångar på kanal 9. Det är ”lagom” blodigt och våldsamt samt har ett bra tempo på handlingen. Avsnitten är sympatiskt timslånga och oftast avslutade. Någon gång kommer en fortsättning i kommande avsnitt. Miljön är Boston på USA:s östkust. Serien är mycket underhållande med trovärdiga huvudpersoner. Rekommenderas varmt för deckarintresserade.

BloddroppeBloddroppeBloddroppeBloddroppe

Unge kommissarie Morse

Det här är brittisk TV-deckare när den är som bäst. Om man tittat på den ursprungliga serien om Kommissarie Morse och tyckte om den så kommer man definitivt att gilla den här serien om Morse som ung och ny polis i Oxford på 1960-talet. Det är bra skådespelare, bra intrig där man kan försöka gissa sig fram till vem som är skyldig bit för bit (vilket man i och för sig kan försöka sig på för det mesta) och Oxford. Britterna är bara så suveräna på att göra deckare! Serien har visats i omgångar i SVT 1 och en ny omgång började visas nu i helgen som var. Tre avsnitt återstår de kommande lördagarna.

BloddroppeBloddroppeBloddroppeBloddroppeBloddroppe

 

Kommissarie Lewis

Appropå Morse så var ju hans ständige följeslagare inspektör Lewis som fick tåla det mesta. Lewis fick för ett antal år sedan en egen serie många år efter kommissarie Morse bortgång. Lewis är nu själv kommissarie och arbetar nära tillsammans med kollegan och inspektören James Hathaway. Även den här serien är en suverän brittisk deckare. Miljön är Oxford där den mycket sympatiske Lewis utreder och löser komplicerade mordfall tillsammans med Hathaway. Har visats i omgångar på kanal 9 där serien går just nu på lördagskvällar.

BloddroppeBloddroppeBloddroppeBloddroppeBloddroppe

Annonser