Häxan av Camilla Läckberg

9789137137797_200x_haxan

En liten flicka, Linnea, har försvunnit från hemmet i Fjällbacka men hittas efter skallgång död. Händelsen väcker minnen av ett trettio år gammalt mordfall där en annan liten flicka, Stella, försvann från hemmet och hittades mördad. Finns det något samband mellan de två dödsfallen? Polisen med Patrik Hedström i spetsen startar utredningen. Då för trettio år sedan var det två tonårsflickor som först erkände morden men tog sedan tillbaka erkännandet. En av dem bor kvar i Fjällbacka med man och son. Den andra har gjort en filmkarriär i Hollywood men är på besök i Fjällbacka för en filminspelning. Självklart blir de misstänkta för att ha fört bort och mördat ännu en flicka.

Samtidigt håller Patriks fru Erika Falck på med en bok om det gamla mordet på flickan Stella. Hon gör sin research med bland annat intervjuer av de inblandade och har samlat på sig en hel del gammalt material om fallet vilket gör att Patrik och hans kollegor ber henne om hjälp.

En av de som hjälpte till att leta efter den försvunna flickan och som dessutom var med och fann kroppen är Karim. Han bor på flyktingförläggningen i Fjällbacka med sin fru Amina och deras två barn. Han är inte särskilt förtjust i svenskar då flyktingarna på förläggningen betraktas med misstänksamhet och rädsla men han gör vad han kan för att anpassa sig och deltar bland annat i en seglarkurs som är tänkt att underlätta integreringen. Men ödet vill annorlunda. Först får polisen ett tips om att Karim har något i bostaden som har med den försvunna flickan att göra och man hittar ett par trosor som tillhört henne. Karim tas in till polishuset och förhörs. Samma kväll brinner flyktingförläggningen och Karims fru skadas svårt och avlider senare av sina skador. Vem är tipsaren och vem anlade branden? Är det samma person och har hen något med mordet på flickan att göra?

Det är många trådar att få ihop men polisen tror att det nya mordet hänger ihop med det gamla. Ytterligare en tråd i boken är en historia om en händelse på 1600-talet i Bohuslän då en kvinna anklagades och avrättades för häxeri. Det är som sagt en hel del trådar att hålla ihop i handlingen. Det är bitvis spännande men handlingen går också till vissa delar på tomgång. Jag är inget direkt fan av Camilla Läckberg men Häxan är oväntat läsvärd och bra. Skulle vara intressant att se vad man gör med bokens handling om den skulle filmas. Betyget blir 3.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s