Utan personligt ansvar av Lena Andersson

Ester Nilsson har träffat Olof Sten. Men Olof är gift och har inte en tanke på att lämna sin fru, åtminstone enligt vad han talar om för Ester. Fem år tidigare hade Ester en relation med Hugo Rask som också var gift men det är sedan länge avslutat. Ester vill inte ha den typen av relation i repris men ändå så börjar hon och Olof att träffas fast deras relation är inte en relation, åtminstone enligt Olof. Ester reser kors och tvärs för att träffa honom som är skådespelare på turné. Olof behandlar henne mycket illa och beter sig som ett stort svin men ändå är Ester kär och kan inte vara utan honom. Han vet inte vad han vill eller så vill han både ha sitt äktenskap och sin icke-relation till Ester men situationen gör att hon hela tiden hoppas på att han ska lämna sin fru.

Utan personligt ansvar är en fristående fortsättning på Lena Anderssons bok Egenmäktigt förfarande. Hon skriver på ett sådant sätt så att jag faktiskt fick några aha-upplevelser. Svin finns det ju gott om tyvärr. Jag tycker om hennes språk och den humor jag upplever i texten. Man får möta olika Stockholmsmiljöer även om en hel del av parets möten utspelar sig på ett antal av stadens krogar. De träffas på krogar, pratar, äter och dricker. Men de reser runt i Sverige också då Olof är en turnerande skådespelare som vill träffa Ester ibland även om han befinner sig i Norrköping eller Linköping. Om nu Ester inte kan släppa tankarna på honom så verkar det som han inte heller kan släppa henne oavsett vad han säger högt. De har en komplicerad relation men som jag upplever det framställs den på ett ganska lättillgängligt sätt vilket kan bero på Lena Anderssons språkbehandling.

En hel roman om en relation med en gift man trodde jag skulle bli för mycket att ta mig igenom men jag läste boken med stor behållning faktiskt. Egentligen skulle jag inte betygsätta Utan personligt ansvar men jag gör det ändå, och det blir en 4.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s