Den som glömmer av Arnaldur Indridason

Året är 1979 och en ung kriminalpolis, Erlendur Sveinsson, ställs inför ett fall där en kropp hittas flytande i en avlägsen damm ute på lavafältet. En amerikansk militärbas är det enda som ligger i närheten. Liket tycks på något vis höra ihop med basen, men amerikanerna är inte intresserade av att samarbeta med den isländska polisen och kriminalpolisen Erlendur Sveinsson och hans kollegor får istället ta andra vägar för att skaffa sig information om fallet. Samtidigt kan Erlendur inte släppa tankarna på den artonåriga flicka som försvann en mörk vinter för över 25 år sedan. På egen hand gräver han djupare i det förflutna och finner att även flickan tycks ha vissa kopplingar till militärbasen.

9789113068879_200x_den-som-glommer

Erlendur dras till händelser där människor har försvunnit och en bit in i handlingen får läsaren veta att det kan bero på att när han var liten försvann hans bror vilket påverkade Erlendur mycket starkt. Handlingen utspelar sig i och omkring Reykyavik på Island vilket utgör en intressant miljö. Arnaldur Indridason har skrivit en serie om Erlendur Sveinsson och den här boken kom ut på svenska 2015 i översättning av Ylva Hellerud. Jag tycker att Den man glömmer är en mycket bra deckare och jag vill definitivt läsa fler böcker i serien. Det är spännande och intressant, inte minst persongalleriet med Erlendur i spetsen och hans mentor Marion Briem. Boken lockar dessutom till ett besök på ön ska jag erkänna även om jag aldrig har varit där ännu. Betyg: 4

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s