Cirkeltecknaren av Fred Vargas

Fred Vargas är en av världens mest lästa franskspråkiga författare och Cirkeltecknaren är hennes första bok i serien om kommissarie Adamsberg. Jag har läst pocketversionen i översättning av Cecilia Franklin som kom ut i Sverige 2016.

cirkeltecknaren

Mystiska cirklar dyker upp på Paris trottoarer. I varje cirkel ligger alltid något som en kapsyl, en död råtta eller något annat skräp (inte för att råttor och även döda råttor är skräp!). Men Adamsberg är misstänksam och hans intuition säger honom att något värre kommer att dyka upp vilket det också gör. En morgon upptäcks ytterligare en cirkel men med en mördad kvinna inuti den. Hennes namn var Madeleine Chatelain och hon har fått halsen avskuren. Adamsberg drar igång en utredning. Fler cirklar dyker upp som Adamsberg befarat och ytterligare mordoffer hittas. Utredningen leder så småningom till en professor i bysantologi vars fru är en av offren men är han mördaren?

Grymhet och ondska går som en röd tråd genom boken som är ganska annorlunda jämfört med de svenska och brittiska deckare som jag vanligtvis läser. Boken är bra men det tog några sidor att verkligen komma in i handlingen. Adamsberg är en speciell figur men skarpsynt och han har intuition. Han kan känna av ondska på lång väg. Likaså hans inspektör Danglard har erfarenhet och intelligens. Tillsammans arbetar de sig fram i utredningen och kan så småningom fånga in en kallblodig mördare. Betyg: 3,5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s