Dödlig rättvisa av Barbara Nadel

Begravningsentreprenör Francis Hancock har sin firma i det slitna och fattiga East End i London. Han deltog i första världskriget i skyttegravarna och lider fortfarande svårt av sviterna från det han då upplevde. Det är nu det andra världskriget som pågår och London bombas varje natt av tyskarna men istället för att försöka skydda sig i ett skyddsrum under flygräderna springer Hancock runt på gatorna i fasa. Under en räd stöter han på en stapplande man som skriker att han har blivit nerstucken vilket inte tas på allvar av Hancock. Några dagar senare dyker emellertid mannens kropp upp hos begravningsbyrån och det får Hancock att börja fundera. Utnyttjar någon kriget för att begå mord?

Den döde mannen visar sig ha varit en synnerligen osympatisk och brutal individ och hans plågade fru misstänks snart för brottet och häktas medan Hancock börjar nysta i historien trots att han inte riktigt vet vad han ska tro. Är hustrun Pearl skyldig eller oskyldig till mordet?

Dödlig rättvisa är en lite annorlunda deckare av flera orsaker. Dels utspelar sig handlingen i historisk miljö då det är 1940-tal och andra världskriget pågår för fullt. London är mycket hårt drabbat av tyskarnas bombräder och särskilt East End där Hancock lever och är verksam. Dels handlar det om Hancock själv och hans familj då hans far efter ett antal år i Indien kom hem till England med sin indiska fru, hertiginnan kallad. Hancock har två systrar, Nan och Aggie, och i synnerhet Hancock och Nan har sedan barndomen fått utstå mycket av rasism då de huvudsakligen brås på sin mor. Det är också annorlunda genom att huvudpersonen är civil och begravningsentreprenör, det är således varken en polis eller en så kallad privatdetektiv som löser brotten i Nadels böcker om Francis Hancock.

Jag tycker om den här boken huvudsakligen på grund av personerna och då inte minst Francis Hancock. Han är en trasig man med mycket empati och det visar sig inte minst i den respekt människor runt Francis har för honom. Man litar på honom eftersom om han säger att han ska göra något så ser han till att få det gjort. Han är omtyckt och han kämpar för sin och familjens överlevnad i det kaos och helvete som omger dem.

Det här är första boken om Francis Hancock som kom ut 2005. Översättningen är gjord av Marianne Alstermark.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s