En kvinna i blått av Elly Griffiths

Druiden Cathbad får på en kyrkogård en kväll syn på en kvinna som han tror är självaste Jungfru Maria, men morgonen därpå hittas kvinnan mördad i ett dike. Cathbads vän arkeologen Ruth Galloway blir samtidigt kontaktad av en väninna från studietiden som nu är präst och som har fått flera hotfulla anonyma brev. I breven attackerar brevskrivaren förekomsten av kvinnliga präster. Men är brevskrivaren även en mördare? Ruth och kriminalkommissarie Harry Nelson börjar en kamp mot tiden för att förhindra att fler faller offer för mördaren.

Serien om arkeologen Ruth Galloway är en ”trivsam” deckarserie tycker jag, om nu deckare kan vara trivsamma. Jag tycker väldigt mycket om både huvudpersonerna och miljön som är förlagd till Norfolk i England, men så gillar jag också verkligen brittiska deckare, och arkeologi. Som huvudpersoner träffar man en mycket sympatisk kvinnlig arkeolog, en intressant manlig druid och en lite kärv manlig kriminalkommissarie, dessutom medverkar Ruths dotter Kate vars far är just kommissarie Nelson och hennes/Ruths katt Flint. Runt omkring dessa medverkar poliserna/inspektörerna Judy, Clough och Tim samt Nelsons fru Michelle. Vad miljön beträffar så utspelar sig handlingen i engelska Norfolk som sagt där byar, småstäder och havet spelar roll. Ruth till exempel bor i ett ensligt beläget hus ute vid de saltängar som utgör gränsland mellan fastland och hav. I huset bor hon med dottern Kate och katten Flint och pendlar mellan huset och dotterns skola samt sitt eget arbete på universitetet där hon forskar och undervisar i arkeologi. Ruth fungerar dessutom som hjälp till polisen när de gjort benfynd och annat som hon analyserar.

En kvinna i blått kom ut på svenska 2016, dvs. förra året, i översättning av Ing-Britt Björklund och boken är Griffiths åttonde bok om Ruth Galloway och kommissarie Nelson. Jag har tidigare läst några av hennes böcker och jag måste säga att det tog åtminstone en hel bok att läsa in mig på personer och intrig då första intrycket var blandat. Nästa bok jag gav mig på gjorde mig emellertid frälst och jag ser verkligen fram emot nästa bok i serien. Som tur är har jag inte läst alla tidigare böcker så jag har lite roligt kvar även om jag måste leta upp titlarna på biblioteket. Den senaste finns dock i bokhandeln även om den inte kommit ut i pocket ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s