Johan Kristian Homan X 2 av Jan Mårtenson

JanMårtenson

Jag har på ganska kort tid läst igenom två Homandeckare. Det började med att jag fick en Homandeckare från 1997 i min hand vilket gav mersmak så jag fortsatte med Jan Mårtensons förra deckare från 2015, pocketutgåvan. Det visade sig att allt var sig likt ifråga om  persongalleri, miljö med mera. Huvudpersonen är antikhandlaren Johan Kristian Homan som hela tiden snubblar över mord och dras in i mordutredningar. Själv påstår Homan att det beror på att han har så dåligt omdöme. Han lägger sig i och kan inte låta bli att ge sig på misstänkta personer. Handlingen utspelar sig huvudsakligen i Stockholm men med vissa avstickare till Monte Carlo, Davos och Toscana samt Södermanland.

Den äldsta boken från 1997 heter Högt spel där Homan dras in i en härva som har sin bakgrund i kriget i forna Jugoslavien. Tillsammans med Homan finns hans flickvän Francine som är chef inom Säpo och hans blåmaskade siameskatt Cléo de Merode. Till nätverket kring Homan hör också hans kollega/konkurrent och gode vän Eric Gustafson samt kommissarien Calle Asplund på Riksmordskommissionen. Boken från 2015 heter Medicis ring och innehåller samma huvudpersoner trots alla år som gått. Handlingen har sitt ursprung i två dödsfall i Toscana där Homan befinner sig på semester och som leder till att hans dras in i internationell terrorism.

Mårtensons deckare är antikviteter, bildning, god mat och gott vin och har dessutom, eller kanske just därför, en klar mysfaktor tycker jag. Efter en bok var jag fast i Homans värld och ville fortsätta med efterföljande böcker. Det är dock inte toppklass som det är fråga om men tillräckligt spännande underhållning förutsatt att man tycker om den här typen av deckare, vilket jag gör. Betyget blir därför en 3:a, kanske med ett litet plustecken efteråt på grund av ”myset”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s