Det andra ansiktet av Mari Jungstedt

Det andra ansiktet

En ny Anders Knutas-deckare kom ut nu under våren och man blir definitivt inte besviken. Knutas är en sympatisk bekantskap, lugn, trygg och rutinerad. Han och polisteamet ställs inför mord som har en sadomasochistisk stämpel. Två män hittas mördade, en på Gotland och en i Stockholm, men DNA visar att det är samma mördare men frågan är om det är en man eller kvinna som är förövaren. Dessutom undrar polisen om det är överlagt mord eller en olyckshändelse. Privat knakar det i förhållandet mellan Anders Knutas och Karin Jacobsson då hans före detta fru Line dyker upp i Visby och får honom att bli totalt förvirrad.

Jungstedts deckare är faktiskt trivsamma att läsa samtidigt som det handlar om brutala mord konstigt nog. Enligt min uppfattning är det persongalleriet som gör böckerna till en trivsam läsning. Den lugne och trygge Anders Knutas, den sympatiska Karin Jacobsson, den ständigt ätande kriminalkommissarien Martin Kihlgård från Rikskriminalen med flera i teamet kring Knutas. Ibland tycker jag emellertid att det kan bli lite för mycket privatliv och lite för lite utredning men det är säkert en balansgång och det är självklart enbart min subjektiva uppfattning. Andra läsare uppskattar säkert att få gräva ner sig i huvudpersonernas privata sfär.

Det andra ansiktet är den tredje deckarromanen som jag läser av Jungstedt och hon följer samma mönster i upplägget i samtliga böcker. Berättaren växlar mellan en osynlig, mördaren och eventuella andra figurer. På ett sätt reagerar jag lite negativt över att mördarens berättelse varvas med de andras eftersom jag egentligen inte vill veta allt det här om hen såvida det inte är utredarnas berättelse om vad de fått fram. Men jag vänjer mig lite vid det här berättarsättet och det är ju dessutom tydligt att det är Jungstedts sätt att skriva på. För övrigt är den här boken precis som hennes tidigare böcker väldigt lättlästa och man kommer snabbt in i handlingen det går dessutom snabbt att ta sig igenom hennes deckare. Jag läser gärna hennes nästa bok i serien och betyget blir 4-.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s