Oanade konsekvenser av Elizabeth George

 

Elizabeth George har länge varit en favorit i deckargenren med sin kommissarie Thomas Lynley och hans inspektör Barbara Havers. Inte minst den TV-serie som man kunde se för några år sedan skapade ett intresse för Georges böcker hos mig. Oanade konsekvenser är hennes nittonde bok om Lynley och Havers och den kom ut på svenska i år på Norstedts förlag. Översättare är Hanna Axén och Annika H. Löfvendahl. Det är en verkligt rejäl bok på 612 sidor men den är lättläst och fångade mig snabbt.

Havers har hamnat i onåd hos intendent Isabelle Ardery och måste verkligen passa sig i allt vad hon gör och inte gör för att slippa en tvångsförflyttning från Scotland Yard och London till en liten ort, Berwick-upon-Tweed, i norra England eller ännu värre. Med att passa sig menas allt från hur hon sköter sig på jobbet till att följa den klädkod som gäller. Problemet är bara att Havers är på väg att radera sig själv både personligt och yrkesmässigt vilket medför att hon inte presterar så bra yrkesmässigt som hon brukade göra tidigare. Barbara Havers är skärpt och mycket egensinnig. Dessutom är hon i vanliga fall en orädd person som inte väjer för att gå sin egen väg för att nå resultat.

Kommissarie Thomas Lynley lyckas få intendenten att gå med på att låta Havers ta sig an ett mordfall för att kunna låta henne visa framfötterna och försöka att bättra på sitt rykte hos chefen. En känd feminist och författare, Clare Abbott, förgiftas och eventuellt har hennes död en koppling till ett självmord som begicks ett par år tidigare. Länken är författarens assistent, Caroline Goldacre, som också var mor till den unge man som tog livet av sig. Utredningen kräver att Havers lämnar London för att bege sig till staden Shaftesbury i Dorset vilket även innebär att hon får med sig en ”övervakare” i skepnad av kollegan Winston Nkata. Utredningen leder till att väldigt mörka hemligheter kommer upp till ytan men tillåter också Havers att visa vad hon går för och att hon är en duktig polis.

Det är framförallt Barbara Havers som dominerar den här boken tycker jag men hon är också en härlig bekantskap. Fram för mer Havers! Det skulle dessutom vara roligt att se en filmatisering av boken och vad man i så fall gör av handlingen. Fram för mer Elisabeth George helt enkelt.

BloddroppeBloddroppeBloddroppeBloddroppe

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s