Deckare i andra världskrigets England

Sorgens arv

Barbara Nadels deckare Sorgens hav kom ut i svensk översättning 2008 på Midas/MBM Förlag. Översättare var Marianne Alstermark. Boken är alltså inte nyutgiven men Nadel är en ny bekantskap för mig. Hon har skrivit ett par serier där den ena utspelar sig i Turkiet och Istanbul medan den andra har handlingen förlagd till England under andra världskriget och Londons East End. Huvudpersonen är en begravningsentreprenör, Francis Hancock, som dras in i en härva av mord och engelska nazister och där en grupp romer spelar en huvudroll. En romerflicka, Lily, hittas mördad och hennes familj vänder sig till Hancock då de vill att han ska ta hand om kroppen och begravningen. Sedan sätter vansinnet i gång.

Hancock är en ganska intressant figur. Han är alltså begravningsentreprenör som är ett yrke han ärvt av sin far och farfar. Han har också en lite annorlunda bakgrund då hans mor är indiska. Hancock lever med sin mor och två systrar i det hus där han också driver sin verksamhet i Londons East End. Det är 1940 och blitzen pågår för fullt vilket håller på att göra Hancock utom sig av skräck på grund av sviter från hans deltagande i första världskriget. Han har sedan barndomen positiva relationer med traktens romer och det är därför som de ber just honom om hjälp.

Handlingen är brutal med vansinnesdåd men den berättas på ett lite omständligt sätt. Det är en lite annorlunda deckare inte minst med tanke på bokens huvudperson. Den är värd att läsa men det kommer nog att dröja ett tag innan jag ger mig på en av de andra böckerna i serien. Sorgens hav får betyget 3.

BloddroppeBloddroppeBloddroppe

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s