Lewispjäserna av Peter May

Lewispjäserna

För inte så länge sedan skrev jag om Peter Mays Lewismannen som jag tyckte var en oerhört bra bok. Nu har jag läst den tredje och sista boken i Mays trilogi om den före detta poliskommissarien Fin Macleod och ön Lewis i Yttre Hebriderna. Jag hade stora förväntningar på boken, Lewispjäserna, och de infriades definitivt och jag kan nog påstå att Peter May har blivit en ny favorit bland de deckarförfattare som jag gärna läser.

Fin Macleod har bosatt sig på ön. Han rustar sitt gamla föräldrahem och har skaffat jobb som säkerhetschef på en privatägd egendom. En stormnatt försvinner en sjö och ett flygplan upptäcks på botten. I planet hittar Fin och hans barndomsvän Whistler Macaskill kvarlevorna av en människa. Sjutton år tidigare försvann deras vän Roddy Mackenzie i sitt flygplan och alla utgick från att han omkom i en flygolycka men nu har man alltså hittat planet och Roddy. När kroppen undersöks upptäcker man att personen blivit mördad, brutalt mördad, och Fin börjar ett sökande efter svar på mordgåtan.

Precis som i Lewismannen kommer det förflutna i kapp nuet och historien om Fins tonårs- och ungdomstid berättas samtidigt som det uppdagas att vännen Whistler bär på en mycket mörk hemlighet. Ön Lewis bjuder på en karg och vindpinad miljö men som skildras på ett mycket vackert och lockande sätt, även om det ständiga regnandet och vinden som alltid är närvarande nog kräver sin man att leva med. Någon gång i framtiden kommer jag nog att göra en resa till Hebriderna för att få uppleva miljön i verkligheten.

Även Lewispjäserna är en mycket bra och välskriven bok med en spännande intrig som fångade mig snabbt och jag mer eller mindre sträckläste den från början till slut. Nu är ju det här en trilogi men jag ser verkligen fram emot en ny bok av Peter May, på engelska eller svenska. May rekommenderas varmt!

BloddroppeBloddroppeBloddroppeBloddroppeBloddroppe

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s