Den du inte ser av Mari Jungstedt

den-du-inte-ser

Jag köpte min första deckare av Mari Jungstedt på årets bokrea och föll direkt. Därför fortsätter jag nu med en tidigare krimiroman av henne som kom ut 2003 (i pocket kom den 2004). Kommissarie Anders Knutas är huvudperson omgiven av sitt team hos Gotlandspolisen. Teamet ställs inför en seriemördare som dödat tre kvinnor på ett mycket brutalt sätt. Kvinnorna tycks från början inte ha något gemensamt men allt eftersom historien rullar på får man som läsare reda på en liten mellanstadiekille som utsatts för mycket brutal mobbning av en grupp tjejer. Aha, tänkte jag då. Då förstår jag att bakgrunden till morden rimligtvis handlar om hämnd.

Gotland står precis inför sommarsäsongen med mängder av turister som kommer att invadera ön men morden påverkar situationen för de lokala näringsidkarna eftersom morden självklart skapar ett riksintresse. Och att då bege sig till ön med en seriemördare lös lockar inte folk direkt.

Historien får en dramatisk upplösning med stort polispådrag och påminner faktiskt till viss del om den senaste boken hon skrivit om Knutas och som jag läste för inte så länge sedan. Brist på fantasi kanske, även om det skiljer cirka tio år mellan böckerna. Även den här boken bjuder på växlingar mellan en osynlig berättare och mördarens historia då man får gå in lite i hans huvud och följa hans tankar, och hans berättelse, bit för bit, om den svåra mobbning han utsattes för som barn.

Den du inte ser må var tio år gammal men det är trots det en mycket bra nagelbitare med ett persongalleri man gärna möter flera gånger. Jag tycker också att den här boken har en bättre balans mellan karaktärernas yrkesliv och privatliv. Jo, jag kan faktiskt få nog av polismäns- och kvinnors privatliv särskilt om jag tycker att privatlivet tar så mycket plats att det sker på yrkeslivets och polisarbetets bekostnad. Det är helt enkelt så att jag läser deckare för intrigens och mordgåtans skull och inte för att fördjupa mig i utredarnas privata sfär. I alla fall får boken betyget 4.

BloddroppeBloddroppeBloddroppeBloddroppe

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s