En mörkare himmel av Mari Jungstedt & Ruben Eliassen

En mörkare himmel

(Albert Bonniers förlag/Månpocket baksidestext) En kvinna hittas mördad på klipporna nedanför norska sjömanskyrkan i Arguineguin, en fiskeby vid kusten på södra Gran Canaria och ett populärt semestermål för frusna nordbor. Polisen får oväntad hjälp av den svenska journalisten Sara Moberg, som driver den skandinaviska tidningen på ön och den norska före detta polisen Kristian Wrede, nyanställd vid konsulatet i Las Palmas. De upptäcker att den döda kvinnan arrangerats efter en berömd fjortonhundratalsmålning, Venus födelse. Och det dröjer inte länge förrän ondskan slår till igen.

Författarna är nya bekantskaper för mig förutom att jag har läst den senaste av Jungstedts böcker om Gotland och kommissarie Anders Knutas. Upplägget är lika upptäckte jag då berättelsen växlar mellan olika berättare och inte minst mördaren som berättarjag. Det kan kännas lite spretigt till att börja med men efterhand som jag kom in i boken så vande jag mig. Handlingen utspelar sig som sagt på Gran Canaria bland lokalbefolkning, utlandsskandinaver och turister. En person i boken visar sig efterhand bli allt viktigare för mordutredningen och det är Samsara eller Frank Hagen som han egentligen heter, en norrman som bosatt sig på ön och startat ett yogacenter. Han är en mycket störd person som har för vana att dupera sin omgivning och att ständigt bedra sin fru.

Boken innehåller lockande miljöskildringar, grymma mord och trovärdiga karaktärer och allt som allt så läser jag gärna en kommande bok i den nya serien. (En mörkare himmel kom ut 2015.) De skriver bra helt enkelt så betyget blir 4 av 5.

BloddroppeBloddroppeBloddroppeBloddroppe

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s