Den man älskar av Mari Jungstedt

den-man-alskar

Den här krimiromanen är visserligen inte helt ny då den gavs ut 2014 på Albert Bonniers förlag men den är väl värd att läsa. Boken är den tolfte i ordningen i Jungstedts serie om Gotlandsbaserade kommissarien Anders Knutas. Han har ett nära samarbete med kollegan Karin som han också har ett förhållande med. Tillsammans med de andra kollegorna i teamet ställs de inför en serie brutala mord och inleder jakten på en seriemördare. En kvinna hittas död i Bästeträsk på norra Gotland och det visar sig att hon har skjutits ihjäl med en bultpistol som man vanligtvis använder vid slakt av stora djur. När utredningen av mordet drar igång leder undersökningen till gården Gaustäde, en vacker gammal 1700-talsgård, där Julia Ramberg föder upp lamm. Hennes släkt har levt på gården i generationer men nu hotas den, och Julia, av en försäljning. Det är hennes två äldre syskon, Maria och Daniel, som vill sälja. Allt eftersom polisutredningen fortsätter visar det sig att morden har koppling till gården och familjen Ramberg. Julias försvunne lillebror Elias som alla trott var död efter en klättringsolycka ger några livstecken ifrån sig, men kan det verkligen vara så att han lever?

Kan man säga att en deckare är trivsam? Morden är brutala och en seriemördare går lös men Jungstedt skriver på ett sätt som gör att man genast fattar tycke för huvudpersonen Knutas. Han är erfaren, skicklig, trygg och mycket sympatisk. Miljön är lockande och man kan verkligen se den gamla gården framför sig när man läser med alla får och lamm som betar på ängarna. Jag får verkligen lust att besöka ön trots att man möter torpeder, missbruk, incest och en synnerligen brutal misshandel under läsningens gång. Jag vill bara säga att den här boken är bara så bra! Det blir betyget 4 av 5 möjliga.

BloddroppeBloddroppeBloddroppeBloddroppe

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s