Rörgast av Johan Theorin

Rörgast

Törs man åka till Öland mån´tro? Rörgast är sista delen av Johan Theorins serie i fyra delar om Öland. Sedan gammalt har familjen Kloss pengar och mark på ön och de är fortfarande en familj att räkna med. De äger bland annat ett stort hotell och en campingplats men allt som rör sig kring dem tål inte att granskas på hur nära håll som helst.

I början av 1930-talet ska pojken Aron Fredh resa till Amerika med sin styvfar Sven men efter ankomsten dit berättar styvfadern att de inte kommit till Amerika utan befinner sig i Stalins Sovjet vilket är ”det förlovade landet” för den övertygade kommunistsympatisören Sven.

Den gamle skepparen Gerlof Davidsson träffar Aron som ung då de båda hjälper till med en märklig jordfästning av en av bröderna Kloss. Sextio år senare dras den åldrade mannen med stort civilkurage in i de händelser av våld och mord som inträffar på ön. Gerloff agerar lite som privatdetektiv och han kommer att spela en viktig roll i händelseutvecklingen.

Flera olika personers agerande samspelar parallellt och det framgår efter ett antal sidors läsning att det inte bara handlar om en mördare utan flera stycken. I ett av fallen kan jag faktiskt förstå varför personen ifråga vill hämnas och när man har läst hans historia kan han till och med få mig att känna viss sympati. Handlingen är välskriven och spännande och persongalleriet är intressant. Man möter den väldigt osympatiske Kent Kloss, en mystisk ”hemvändare” och inte minst den mycket sympatiske Gerloff Davidsson som trots sin aktningsvärda ålder börjar att rota i händelserna som utspelar sig sommartid strax före millennieskiftet 2000. Boken är mycket bra och jag rekommenderar den varmt. Betyget blir därför 4 av 5 möjliga bloddroppar.

BloddroppeBloddroppeBloddroppeBloddroppe

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s