Mörka domäner av Val McDermid

Mörka domäner

Avdelningen för cold cases får på sitt bord en anmälan om en försvunnen person. Det är bara det att personen försvann för drygt tjugo år sedan. Samtidigt landar nytt material om en drygt tjugo år gammal kidnappning på samma skrivbord som tillhör kriminalinspektör Karen Pirie. Två till synes helt skilda fall visar sig så småningom ha kopplingar till varandra. Gruvarbetaren Mick Prentice försvann spårlöst 1984, samma år som Catriona Maclennan Grant blev kidnappad tillsammans med sin några månader gamla baby. Catriona dog i samband med att lösensumman skulle överlämnas och hennes baby försvann.

Drygt tjugo år senare gör journalisten Bel Richmond en avgörande upptäckt ifråga om kidnappningen av Catriona och babyn som gör att hon är övertygad om att hon kommer att göra sitt livs scoop. Kriminalinspektör Piries intelligenta hjärna arbetar för högtryck och bit för bit nystar hon upp en härva av lögner och mord.

Boken, som är en psykologisk thriller, är mycket välskriven, intelligent och har en spännande intrig. Personporträtten övertygar och jag kände när jag läste den att jag skulle gärna läsa fler böcker om Karen Pirie. Författaren Val McDermid har en ganska stor produktion bakom sig med flera serier av deckarromaner även om just den här inte ingår i någon sådan. Mörka domäner är inte nyutgiven utan kom 2009 i Sverige på Alfabeta Pocket. Originaltiteln är A Darker Domain och har översatts till svenska av Harriet Danielsson.

Betyg: dödskalle 2, 75dödskalle 2, 75dödskalle 2, 75dödskalle 2, 75

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s