Brudkistan av Unni Lindell

Brudkistan, 450

En kvinna, journalisten Aud Johnsen, hittas brutalt mördad i sitt hem. Hon har fått halsen avskuren. Tidigare samma kväll träffade hon en bekant från barndomsåren, Emmy Hammer, och avslöjade för henne att hon skulle skriva en artikel om ett snart 25 år gammalt dödsfall där preskriptionstiden snart går ut. Det var en gemensam bekant från barndomen, Maike Hagg, som dog vid 12 års ålder i källaren tillhörande psykiatrisjukhuset Gaustad i Oslo.

Auds och Maikes respektive pappor var patienter på sjukhuset medan Emmys pappa var psykiatriker och överläkare på Gaustad. Det förflutna verkar ha kommit ikapp nutiden. Då, för 25 år sedan, fanns förutom de tre flickorna även Maikes två bröder, Piet och Jan. Det ordnades särskilda barndagar på sjukhuset då barnen kom dit och lekte med varandra och träffade sina pappor. De här dagarna ordnades av sjukhussekreteraren Berit Adamsen och sjukhusprästen Norma Winther.

Kommissarie Cato Isaksen leder utredningen tillsammans med sitt team där inspektör Marian Dahle har en huvudroll. Intrigen arbetar sig framåt i högt tempo där berättarperspektivet växlar mellan nu och då, och mellan flera olika berättare. Polisen kommer fram till att Maikes död kan ha varit mord och har en avgörande roll för mordet på Aud, men vem är mördaren? Jag fick mina misstankar ganska tidigt om vem som var skyldig och förmodligen varför hen mördat, och det visade sig stämma. Boken är bra men författaren Unni Lindell anses ju också vara en av nordens främsta krimiförfattare. Brudkistan får betyget 4 av mig.

dödskalle 2, 75dödskalle 2, 75dödskalle 2, 75dödskalle 2, 75

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s