Peter Robinson – en deckarnas mästare

Böcker av Peter Robinson

Min första bekantskap med Peter Robinson i bokform var romanen En ovanligt torr sommar vilken fullkomligt trollband mig. Jag var fast! Boken är en suverän deckare på alla plan, intrig, persongalleri och miljö. Sedan fortsatte jag med att plöja igenom så många av Robinsons böcker som jag kunde få tag på. Jag har visserligen varit ett fan ganska länge av TV-versionens kommissarie Banks men att sätta sig med böckerna var att nå upp till en betydligt högre nivå av läsupplevelse och som får TV-filmerna att framstå som tämligen bleka och utslätade.

Huvudpersonen är alltså kommissarie Alan Banks som utreder och löser mordfall i Yorkshire. Han är stationerad i småstaden Eastvale men får då och då bege sig ut på resor i tjänsten både runt om i Yorkshire som till en del andra delar av England. Banks är en person som man kan säga går sin egen väg vilket många gånger försätter honom i konflikt inte minst med sina överordnade. Han är erfaren och skicklig i jobbet. Privat går det upp och ner för honom inte minst på grund av hans skilsmässa från sin fru. Från och till dras hans familj på olika sätt in i handlingen vilket självfallet påverkar Banks negativt.

I En ovanligt torr sommar träffar Banks sin blivande kollega Annie Cabbot för första gången. Yorkshire upplever en extremt torr och regnfattig sommar vilket gör att en gammal by som i många år legat under vatten efter ett dammbygge torrläggs och ett skelett hittas där. Man fastställer att kvarlevorna är såpass gamla att de kan vara från tiden då byn fortfarande levde. En utredning startar med Banks i spetsen och en mycket spännande historia börjar berättas. Berättelsen växlar mellan nutid och 1940-talet och mellan två olika berättare. Den är dessutom mycket välskriven och tät vilket gjorde att mitt intresse fångades upp direkt. Annie Cabbot kommer fortsättningsvis att vara en av Robinsons viktigaste romanfigurer i de efterföljande böckerna om Banks och hon går från att vara inspektör, som i denna bok, till att bli kommissarie. Jag tänker inte avslöja för mycket av intrigen för den som inte redan har läst boken. Men den är som sagt en fullpoängare, 5 dödskallar av 5 möjliga!

dödskalle 2, 75dödskalle 2, 75dödskalle 2, 75dödskalle 2, 75dödskalle 2, 75

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s