De underkända av Hjorth & Rosenfeldt

De underkända, blogg

En relativt ny och mycket positiv bekantskap för mig bland svenska deckare är Mikael Hjorth och Hans Rosenfeldts deckarromaner om Riksmordkommissionens team som reser runt i landet för att lösa svåra mordfall.

Bäste chefredaktör Källman.

Jag har under många år läst Er publikation. Först som tidning i fysisk form, men sedan några år tillbaka på Internet. Jag sympatiserar inte alltid med Era åsikter och har emellanåt ifrågasatt både val av ämnen att skriva om och vinklingen på reportagen, men jag har ändå oftast kunnat finna ett vist nöje i Er produkt. Nu känner jag mig dock tvungen att ställa denna fråga till Er som ansvarig utgivare. Varför hyllas den rena idiotin i Er publikation?

Så inleds Hjorth & Rosenfeldts senaste bok De underkända där teamet från Riksmordkommissionen ställs inför en seriemördare som mördar personer som representerar den, enligt honom, idioti som premieras av bland annat TV och Internet. Det börjar med en deltagare från en dokusåpa men trappas snart upp och teamet får slåss mot en skarp hjärna och klockan.

Boken är den andra av författarparet som jag har läst vilket gör att huvudpersonerna börjar kännas lite välbekanta och mycket intressanta. Sebastian Bergman till exempel är psykolog och profilerare och arbetar med teamets poliser. Han har i hög grad en speciell personlighet men är intelligent och skicklig. Läsaren får bit för bit inblick i huvudpersonernas liv och hur deras privata sfär påverkar dem eftersom deras privata problem och konflikter självklart färgar deras inbördes relationer. Bokens huvudpersoner framställs på ett sätt som griper tag i mig som läsare och som gör att jag köper romanfigurerna och själva berättelsen.

Det är en mycket spännande och välskriven intrig som läsaren får tillträde till så jag sträckläste boken även om jag kanske tycker att slutet är lite väl spektakulärt för att vara i min smak. Språket är lättillgängligt och mycket bra utan att vara vare sig förenklat eller klichéartat. Men spännande är det som sagt och slutet gör att man verkligen ser fram emot nästa bok då författarna använt sig av en så kallad cliff hanger. Vad må hända fortsättningsvis?  Allt som allt ger jag De underkända 4 dödskallar av 5.

dödskalle 2, 75dödskalle 2, 75dödskalle 2, 75dödskalle 2, 75

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s