Knutar och kors av Ian Rankin

Knutar och kors, Rebus, 300

Inspektör John Rebus arbetar med ett fall där en seriemördare kidnappar och mördar unga flickor i Edinburgh. Privat lever han ganska hårt, är nyskild med en 11-årig dotter och har en dålig relation till sin ende bror. Rebus har även ett förflutet som fallskärmsjägare. Allt eftersom polisens febrila jakt på mördaren fortskrider dras Rebus familj och förflutna in i spaningsarbetet och jakten på mördaren. Rebus får anonyma brev med knutar på snören, tändstickor i kors och märkligt innehåll. Det hela ter sig som en lek vars regler han inte känner till.

Knutar och kors är Ian Rankins första bok i serien om kommissarie John Rebus i översättning av David Nessle. Många gånger så bekantar man sig med boken först och en eventuell filmatisering efteråt, men när det gäller min första kontakt med serien om kommissarie Rebus så är det faktiskt tvärtom. Det var med viss skepsis som jag körde igång en DVD med en TV-inspelad version. Jag hade inte en aning om att avsnitten var baserade på böcker utan DVD-lånet var ett ”tips” från en anhörig som tyckte att filmerna var väldigt bra. Men efter en kort stunds tittande så var jag fast även om handlingen i avsnitten kanske var lite råare än vad jag vanligtvis brukade läsa om och titta på. TV-avsnitten fastnade så till den grad att jag fortsatte att titta på dem flera gånger. Men jag ska erkänna att Knutar och kors är den första bok som jag har läst av Rankin och, ska sägas, med stor behållning . Boken gav mersmak och jag kommer definitivt att skaffa fler böcker om kommissarie Rebus.

Betyg: dödskalle 2, 75dödskalle 2, 75dödskalle 2, 75dödskalle 2, 75

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s